20. maaliskuuta 2016

Matkalla parempiin suihin | Mausteiset soijapyörykät & majoneesi


Fiilistelin Köökistä kajahtaa Facebook-sivulla taannoin yhden päivän pikavisiittiäni Turkuun: ehdin tavata hyvän ystäväni, syödä törkyhyvää kasvisruokaa kauppahallissa, tutustua uusiin kanssabloggaajiin ja vierailla vielä museossa vanhoja nukkekoteja ihastelemassa.

Kyseinen lauantaipäivä jätti jälkeensä superinspiroituneen olon, joka purkaantui heti seuraavana sunnuntaina keittiössä soijapyöryköitä pyöritellessä. Valmistin myös elämäni ensimmäisen itsetehdyn majoneesin - sopivasti vieläpä salipullona käyttämääni sheikkeriin...

Samapa tuo - pistin nimittäin majoneesin valmistuttua tosissani tanssiksi pikkukeittiöni lattialla! Tämä tanssittavan hyvä resepti piti ehdottomasti laittaa jakoon.

Soijapyörykät
2½ dl tummaa soijaruohetta
1 dl korppujauhoja
3 dl vettä
2 kananmunaa
sipuli
2 cm pala inkivääriä
valkosipulinkynnen
1 tl juustokuminaa
1 tl papsikajauhetta
1 tl kanelia
½ tl mustapippuria
ripaus suolaa

Sekoita kulhossa soijarouhe ja korppujauhot. Kaada kulhoon vesi ja anna turvota hetki. Pilko joukkoon sipuli, valkosipuli ja raasta inkivääri. Lisää kaikki loput ainekset, sekoita ja muussaa sauvasekoittimella taikinamassa hieman hienommaksi.

Muotoile taikinasta pellille leivinpaperille pyöryköitä. Paista niitä 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa majoneesin tai hummuksen kanssa.

Majoneesi
kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 tl dijon-sinappia
1/4 tl valkoviinietikkaa
suolaa
cayennepippuria

Laita kapean ja korkean astian pohjalle ensin kananmuna ja valuta öljy sen päälle. Lisää joukkoon loput ainekset. Laita sauvasekoitin purnukan pohjalle niin, että keltuainen jää terien alle. Käynnistä sauvasekoitin ja ala nostaa sitä hiljalleen ylöspäin kulhossa, jolloin öljy sekoittuu majoneesin joukkoon. Tarkista maku.

2 kommenttia:

  1. Soijapyörykät on hyviä, ei todellakaan pyörykät vaadi lihaa(ainakaan aina :) ). Tosi hyvänkuuloisia mausteita oot noihin laittanut, pitääkin kokeilla ens kerralla! Kauniin muotoisia myös ovat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sauvasekoittimen käyttäminen takasi sileämmän massan ja kauniimmat pyörykät. :-) Kokeilin tehdä ensin pari pyörykkää rouheammasta taikinasta, mutta lopputulos ei ollut yhtä kaunis ja pyörykät jäivät röpelöisiksi.

      Poista